Gikk tilfeldigvis innom REMA 1000 i går ettermiddag, og der lå det ferske lammeskanker og fristet. Måtte bare ta med meg noen hjem og vipps var planen for søndagsmiddagen klar.
Når man lager mat som tar litt tid, så er det hyggelig å invitere noen på middag også, så sendte melding til tre stykker, som alle takket ja.
Jeg bruker sjelden oppskrift når jeg lager mat, men ca. slik gjorde jeg det:
Skjær opp løk – jeg brukte både rødløk og gulløk. Rødløk gir en bra sødme, så synes dette passer bra til de fleste retter.
Jeg hakket også opp en fersk chili, et par gulrøtter, litt sellerirot og hvitløk.
Alt dette freste jeg i en kasserolle, en stund. Deretter helte jeg over ca. 1/2 flaske rødvin, og lot rødvinen koke inn til halv mengde. All alkoholen forsvinner da, og det er smaken, ikke alkoholen jeg er interessert i.
Deretter hadde jeg oppi to bokser med knuste tomater og en boks med cherrytomater. Bruk gode tomater, jeg brukte Petti fra Toscana 🙂 Etter dette hadde jeg oppi salt, pepper, litt sukker og tørket timian.
Deretter saltet og pepret jeg lammeskankene, brunet dem, og hadde de oppi gryta.
Satt hele gryta i stekeovnen på 180 grader, og lot det putre der 3 timer. Da så jeg at kjøttet så smått begynte å løsne fra beinet.
Jeg liker grønnsakene al dente, så hadde oppi noen gulrøtter, kålrot og sellerirot og lot den putre i stekeovnen 1 time til. Alt i samme gryte. Skrudde opp ovnen til 220 grader til jeg så at det boblet litt i gryta, da slo jeg den ned til 180 grader igjen.
Så «vipps» etter fire timer har du nydelig mat, der kjøttet er så mørt at det slipper beina og du nesten bare trenger gaffel for å spise. Jeg serverte ris til, hjemmelaget potetmos er også godt.

Til god mat, hører et lite glass god rødvin. Valget falt denne gangen på en rødvin fra Sør-Afrika, laget på druen Pinotage. Dette er en drue jeg faktisk aldri hadde smakt før. Pinotage er en krysning av den mer kjente Pinot Noir og Cinsault. Vinen var absolutt nydelig! Denne vinen trengte litt luft, så jeg dekanterte den. Dvs. at jeg helte den i en karaffel. Vinen smaker bedre da, og frukten (bær) kommer mer tydelig frem.
Lukt av mørke bær og grønne urter, samt litt godt integrert eik.
På smak var det også mørke bær og grønne urter, samt lakris og svak smak av vanilje fra eik.
Denne passet utrolig godt til maten 🙂





Som jeg skrev, så hadde jeg rødvin i maten også. Til dette brukte jeg en Pinot Noir fra New Zealand, med masse smak av røde bær. Det er ofte lurt å bruke vin i maten og til maten, som harmonerer. Det gjør disse to vinene.
I tillegg: Hvis man skal lære noe om vin, så må man sammenlikne viner direkte med hverandre.
Etter middagen helte jeg derfor opp to små glass av begge vinene, og lukte og smakte dem mot hverandre. Når jeg gjorde dette, så fikk jeg virkelig frem ulikheten mellom vinene, med mørke bær fra Pinotage og røde bær fra Pinot Noir. Artig!

Her ser dere fargeforskjellen også. Pinotage er mye mørkere enn Pinot Noir. Farge kan selvsagt også gi en indikasjon på hvilken vin du har i glasset.

Det ble mao. både en vellykket søndagsmiddag, og en lærerik vinsmaking.